Lärarhandledningar

Här kan du ladda hem gratis lärarhandlendingar serier som The Walking Dead, Sherlock Holmes och Alena.
Lärarhandledningarna är helt gratis och såväl länkar som PDF:er får gärna spridas vidare.

Apart Förlag ger dessutom upp till 25% rabatt till skolor, bibliotek och annan ungdomsverksamhet.
Maila oss för mer information på info@apartforlag.se.
Bokas workshops med någon av våra tecknare ingår i vissa fall serieböcker som arbetsmaterial. Dessa stannar sedan i skolan.

 

Lärarhandledning för The Walking Dead

Lärarhandledning för The Walking Dead – gratis nedladdning

Långt innan det blev en TV-succé var The Walking Dead en hyllad serietidning som tog upp ämnen som grupptillhörighet, krishantering, kärlek, liv och död – en utvecklingsroman förklädd till en zombieserie.

Vi får följa småstadspolisen Rick Grimes och hans son Carl i en värld som kollapsat. Hur överlever man utan el och rinnande vatten? Hur hittar man mat och och hur beter man sig mot andra överlevande. Och hur bygger man upp ett nytt samhälle igen? Frågor som ställs på sin spets i denna hyllade serieroman som eleverna kommer sluka!

Lärarhandledningen är skriven av Melinda Galaczy
och finns för gratis nedladdning här: apartforlag.se/skola/twd.pdf

 

Lärarhandledning för Sherlock Holmes – En studie i rött (graphic novel)

Lärarhandledning för Sherlock Holmes – En studie i rött (graphic novel) – gratis nedladdning

Ur lärhandledningen: ”Det finns flera anledningar till varför det är en god idé att läsa serieversionen av Sherlock Holmes – En studie i rött. Det är en klassiker skriven av en känd författare och eleverna bör få kännedom om både Sir Arthur Conan Doyle och titelfiguren. Boken kan läsas relativt snabbt vilket lämnar tid till diskussioner och analys. Bilderna ger dessutom djup och förståelse till historien. Boken är också en ypperlig introduktion till hur deckare och spänningsromaner är uppbyggda.”

Lärarhandledningen är skriven av Helga Boström 
och finns för gratis nedladdning här: apartforlag.se/skola/sherlock.pdf

 

 

Lärarhandledning för Alena (av Kim W. Andersson)

Lärarhandledning för Alena av Kim W. Andersson – gratis nedladdning

Serieboken Alena tar upp elevnära teman som klass, utanförskap, mobbning, identitet; teman ständigt aktuella för ungdomar. Diskussion kring serieboken kan leda in i diskussioner om den egna situationen, den egna klassen, den egna skolan.
Alena är en klassisk skräckberättelse och ger svensklärare möjlighet att introducera och arbeta med skräckgenren. Eleverna får läsa en annorlunda litteraturform: serieromanen, men samtidigt studera allmänt gällande berättartekniker som dialog, inre monolog, person- och miljöbeskrivning, parallellhandling och tillbakablickar.

Bland övningarna i lärarhandledningen finns bland annat en grundkurs i hur man analyserar seriemediet, skrivuppgifter och förslag på hur man kan jämföra Kim W. Anderssons tecknade förlaga med filmen som gjordes baserad på boken.

Lärarhandledningen är skriven av Martin Flodkvist 
och finns för gratis nedladdning här: apartforlag.se/skola/alena.pdf

 

 

Fler lärarhandledningar

Melinda och Helga har även sidan Serien och Eleven tillsammans där de bjuder på ytterligare sju lärarhandledningar för serier:

  • Amaltea av Natalia Batista
  • Iggy 4-ever av Hanna Gustavsson
  • Lou! av Julien Neel
  • Maus – en överlevandes historia av Art Spiegelman
  • Min nattbror av Joanna Hellgren
  • Persepolis av Marjane Satrapi
  • Pssst! av Annette Herzog och Katrine Clante

De båda belönades på Bokmässan i Göteborg 2016 med Seriefrämjandets pris Unghunden för främjandet av barn- och ungdomsserier i Sverige.

 

Kom ihåg: Upp till 25% rabatt för skolor och bibliotek

Maila oss för mer information på info@apartforlag.se.

Sortering
Visa per sida

Lärarhandledning för The Walking Dead

Serietidningen The Walking Dead är en förtäckt utvecklingsroman som gör den mest skoltrötta tonåring lässugen. I lärarhandledningen finns förslag på relevanta diskussionsämnen och kreativa övningar.
Apart Förlag ger dessutom upp till 25% rabatt till skolor.

Ladda hem lärarhandledningen gratis här!
(Högerklicka och välj "spara (länk) som...”)
0 kr

Lärarhandledning:
Alena

En utmanande, rolig, absurd, spännande, blodig och chockerande skräckhistoria i serieformat av Kim W. Andersson. Ett intressant verktyg för att introducera och analysera skräckgenren med dina elever, samt diskutera berättartekniker, normer i samhället, kärlek och hämnd.

Ladda hem lärarhandledningen gratis här!
(Högerklicka och välj "spara (länk) som...”)
0 kr

Lärarhandledning:
Sherlock Holmes

Sherlock Holmes är lika populär idag som när den kom ut 1887. Genom att läsa serieromanen introduceras eleverna till denna klassiska berättelse och får på olika sätt använda den för att till exempel få en inblick i hur en deckare är uppbyggd eller jämföra den med äldre och nyare adaptioner, skriva recensioner. Eller varför inte skriva deras egna deckare.

Ladda hem lärarhandledningen gratis här!
(Högerklicka och välj "spara (länk) som...”)
0 kr

Att teckna sitt jag:
Grafiska självbiografier i Sverige

Att teckna sitt jag innebär att i både ord och bild ge sin föreställning av de egna erfarenheterna. I sin studie undersöker Nina Ernsts svenska grafiska självbiografier publicerade 1998–2016 och analyserar självbiografiskt serieskapande från tre olika positioner i verk av Mats Jonsson, Malin Biller och Simon Gärdenfors.
239 kr

Alena:
Lyxig filmutgåva

Skräck-serieboken av Kim W. Andersson som blev film 2015. Nu äntligen i nytryck i en stor, lyxig utgåva med hårdpärm och bonusmaterial.
179 kr